Unfortunately, this content is not available in your language

This content is in one language only, We are already working on integrating a translation application.

Örökre egyedül maradok? Így változtathat.

A legtöbb ember szeretetre vágyik - és mégis sokan vannak, akik többször is kudarcot vallanak kapcsolataikban, és állandó egyedülállóként élik meg az életet.

Nem minden ember boldog. De sokan közülük a maguk útján állnak.


A legtöbb ember szeretetre vágyik - és mégis sokan vannak, akik többször is kudarcot vallanak kapcsolataikban, és állandó egyedülállóként élik meg az életet. Közelségre vágynak, de ha ott van, akkor túl sok. „Stefanie Stahl” pszichoterapeuta foglalkozott ezzel a jelenséggel „Jein” (Igen és nem) című könyvében, és foglalkozott a kötődéses félelmekkel és azok okaival.

Négy fejezetben leírja az elkötelezettséggel küzdő emberek érzelmi hullámait. Fontos felismerni az elkötelezettségtől való félelmet "valódi" félelemként - és megvizsgálni annak gyökereit.


Okoz


Az elkötelezettségtől félő emberekre jellemző, hogy a partnerség iránti vágy nem győzi le a kapcsolat kudarcától való félelmet. Szinte minden elkötelezettség félőnél az alacsony önértékelés a hibás a nyomorúságukban - a félelem, hogy nem elégítik ki partnerüket, majd ismét egyedül maradnak.

Az alacsony önértékelésű emberek nem tudják elviselni az elutasítást, és könnyen megbántódnak vagy megsértődnek. Az a tény, hogy nem tudják elképzelni, hogy valaki szeretheti őket olyanokként, megváltoztatja őket a kapcsolatban, amíg végül el nem veszítik önmagukat. Ez aztán oda vezet, hogy vagy ragaszkodni kezdenek, és kivetülnek, vagy menekülnek a kapcsolat elől - és így megismétlődik.


A stratégiák elkerülése


Gyakran előfordul, hogy az elkötelezettséggel küzdő emberek kidolgozták az elkerülés stratégiáit, amelyek arra utalnak, hogy a kapcsolat hiányának gyökere másutt rejlik - és semmi köze sincs hozzájuk. Ezután a munkát helyezik előtérbe, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nincs idő valakivel találkozni, vagy mindig beleszeretnek a "rossz" emberekbe, amelyek "sajnos" már házasok vagy távol élnek.

Az a sok kompromisszum, amelyet meg kellene hoznod egy kapcsolatban, megakadályozza az ilyen emberek bekapcsolódását.

Mindezek azonban csak kifogások, amelyek a valódi probléma elrejtését szolgálják. Valójában a munka ideális a partnerrel való találkozáshoz. És ha esélye sincs találni potenciális jelöltet, ezt a kanapéról meg lehet tenni egy online társkereső szolgáltatáson keresztül.


Kérdezd magad.


A ciklus megtörésének egyetlen módja az őszinteség és a tényekkel való szembenézés, annak felismerése, hogy az elköteleződés és a kötődés félelme közvetlenül kapcsolódik a kudarctól való félelemhez. Természetesen nem könnyű elismerni, hogy az ember önértékeléséhez egy kis gondoskodás és támogatás szükséges.

Az önszeretet hiánya gyakran a megerősítés iránti nagy késztetéssel is együtt jár. Ironikus, hogy megerősítéssel vagy elismeréssel az ego elégedett - de aztán új kihívásokat keres. Tehát, ha beleszeret, vagy ha ágyban volt vele, elveszett az érdeklődés, és új időpontot kell találni.

A cél az önelfogadás legyen - önmagát szeretni és minden hibával és gyengeséggel elfogadni. Akár egyedül, akár a terápia segítségével, mindez az önvizsgálati képességen múlik.